Rehtorin kevätjuhlapuhe

Hyvät oppilaat, hyvät opettajat ja muu koulun väki, hyvät juhlavieraat! 

Kouluvuotta on jäljellä enää muutama tunti. Olemme saaneet viettää yhdessä hyvin poikkeuksellisen lukuvuoden: maaliskuun alussa pitkäaikainen rehtorimme Riitta Erkinjuntti siirtyi eläkkeelle, emeriittarehtoriksi. Riitta jätti meille perinnöksi vahvan yhteisöllisyyden ja uskon hyvään, koulun, jossa oppijan paras on aina ensisijaisinta. Tätä perintöä vaalimme koulussa parhaan kykymme mukaan. Olen saanut olla väliaikaisena rehtorina tässä hienossa koulussa kevään, ja jatkan koulun vakinaisena rehtorina elokuun 1. päivästä alkaen. Olen kiitollinen ja ylpeä siitä, että saan jatkaa työtäni juuri teidän rehtorinanne. 

Tämän lukuvuoden teemana on ollut arvostava vuorovaikutus, jota olemme harjoitelleet erityisillä oman luokan tunneilla ja joka päivä, kun olemme kohdanneet toisemme koulussa eri tilanteissa. Me tervehdimme toisiamme, olemme kiinnostuneita toisistamme ja kuuntelemme toisiamme. Kun otimme vastaan uusia ensi syksyn seitsemäsluokkalaisia tutustumisillassa, kahdeksasluokkalaisten viesti uusille koulukavereille oli selvä: tule sellaisena kuin olet, täällä saat olla oma itsesi, sinut hyväksytään juuri sellaisena kuin olet. 

Koulun juhlat: itsenäisyysjuhla, joulujuhla, kiinalaisen uuden vuoden juhla, koulukirkot sekä et- ja islam-tilaisuudet, Mya-gaala, kevätkonsertit, kuvataiteen ja käsityön kevätnäyttely, yhdeksäsluokkaisten läksiäisjuhla kakkukahveineen ja tämä kevätjuhla ovat tarjonneet meille näytteitä oppilaidemme lahjakkuudesta sekä opettajien taidosta ja halusta ohjata nuoria heidän vahvuuksiensa suuntaan. Myös lukuisat muut tilaisuudet ja tapahtumat, kuten liikuntapäivät, oppiaineiden vierailut ja retket, leirikoulut, oman luokan tunnit ja koulumme yhteistyö päiväkotien ja vanhusten hoivapalvelujen kanssa sekä erittäin runsas kulttuuriyhteistyö ovat olleet meille tilaisuuksia oppia yhdessä. Ne ovat olleet ilmiöitä, monialaisia oppimiskokonaisuuksia, joihin kaikki oppiaineet ovat tuoneet oman osaamisensa. Olemme olleet mukana vaalivuodessa, paitsi oppilaskunnan vaalin, myös Nuorisoallianssin varjovaalin kautta. Koulumme on keväällä valittu yhdeksi Suomen Alvar Aalto -kouluista, ja tulevaisuudessa muotoilu- ja taidekasvatus saavat tätä kautta aivan uudenlaista näkökulmaa. 

Koulu on aina mukana ajassa, ja niinpä huoli ilmastokriisistä on noussut esille myös koulussa monin tavoin. Te, nuoret, olette tulevaisuus ja teidän vuoksenne meidän kaikkien on osallistuttava tämän yhteisen kotimme, maapallon, suojelemiseen. Huolemme nuorten lukutaidon rapistumisesta onneksi lievittyi hieman, kun MM-maalivahti Kevin Lankinen kertoi harrastavansa lukemista ja ruuhkautti kirjastojen varausjärjestelmät kirjavinkillään. Koulutuksen digitalisaatio ja älykoulun malli haastavat koulua uudistumaan. Tänä vuonna olemme kehittäneet portfolio-oppimista ja saaneet yli sata uutta kannettavaa tietokonetta entisten yli kahdensadan koneen lisäksi oppilaidemme käyttöön luokissa. 

Kevääseen liittyy aina paljon iloa ja samalla haikeutta. Koulumme matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori Kaisa Sahlberg sekä apulaisrehtori ja vararehtori, fysiikan ja matematiikan lehtori Päivi Saukkonen siirtyvät eläkkeelle 1. elokuuta. Olette saatelleet matkaan yli kolmekymmentä vuosikertaa meikkulaisia, ja teidän lähtönne jättää jälkeensä suuren aukon tiedossa, taidossa ja osaamisessa. Emme haluaisi luopua teistä vielä, mutta toivotamme teille joka tapauksessa ihania vuosia uudessa vapaassa elämässänne. Kiitos, Päivi, ja kiitos, Kaisa, ihan kaikesta! 

Hyvät seitsemäsluokkalaiset, te olette aivan pian kahdeksasluokkalaisia. Hyvät kahdeksasluokkalaiset, hetken päästä olette yhdeksäsluokkalaisia, koulun vanhimpia. 

Ja te hyvät yhdeksäsluokkalaiset, päätätte peruskoulutaipaleenne tänään. Olette käyneet peruskoulua yhdeksän vuotta. Se tarkoittaa 81 kuukautta, 1710 päivää ja oppitunteina noin 10 260 tuntia. Kädessänne on kohta päättötodistus, pääsylippunne koulutukseen ja aikuiseen elämään. Olemme tehneet parhaamme, mutta kaikkein eniten olette tehneet te. Jokaisen päättötodistuksen takana on oma tarinansa, kertomus uskalluksesta, uutteruudesta, sinnikkyydestä, työstä, toivosta ja unelmista. Kevään stressi on ohi, ja nyt on juhlan aika. 

Me luovumme teistä haikeina, mutta täynnä ylpeyttä. Olemme saaneet kulkea mukananne osan nuoruutenne matkaa ja olemme kiitollisia ja onnellisia, että olemme saaneet olla kanssanne nämä tärkeät vuodet kohti aikuisuutta. Tulevaisuus on tuntematon, mutta kulkekaa sitä kohti pelotta. Uskaltakaa luottaa osaamiseenne ja tietoihinne, uskaltakaa kokeilla ja epäonnistua, uskaltakaa tavoitella tähtiä. Älkää kuitenkaan kiirehtikö liikaa, vaan katsokaa ympärillenne ja huomatkaa maisema, jonka läpi kuljette. Ennen kaikkea huomatkaa ihmiset matkallanne, kohdelkaa heitä niin, kuin haluaisitte itseänne kohdeltavan. Olkaa lempeitä itsellenne ja muille. Ottakaa Meilahden yläasteelta mukaanne ystävyys, yhteisöllisyys ja rakkaus. Sinä, nuori ihminen, 

Olet kaunis 
Niin kaunis 
Ja maailma on sun 

Lukuvuoden työ on päätöksessä. Kiitän ammattitaitoisia ja välittäviä opettajiamme, kiitän oppilashuoltoamme, jota ilman emme pärjäisi. Kiitän koulun henkilökuntaa tämän lukuvuoden työstä. Lämmin kiitokseni kodeille ja teille huoltajille arvokkaasta tuestanne. Kiitän yhteistyökumppaneitamme tuesta ja yhteistyöstä. Eniten kiitän kaikkia oppilaitamme – ilman teitä ei olisi koulua, te olette koko koulutyön sielu ja ydin. 

Toivotan kaikille hyvää kesää ja rentouttavaa loma-aikaa!