Rehtorin kevätjuhlapuhe 5.6.2021

Hyvät oppilaat, hyvät opettajat ja koko koulun väki, hyvät meikkulaiset!

Onpa ollut varsinainen vuosi! Koskaan aikaisemmin emme ole eläneet yhtä poikkeuksellista kouluvuotta. Maailma on muuttunut, ja tämä muutos koskee meitä kaikkia, koko Helsinkiä, koko Suomea, koko Eurooppaa, koko maailmaa. Olemme tulleet hyvin tietoisiksi siitä, että elämme kaikki yhdellä yhteisellä planeetalla, jolla kaikki ovat riippuvaisia toisistaan. Koronapandemia on opettanut meidät ymmärtämään, että kukaan ei voi selvitä yksin. Olemme oppineet, että vain yhteistyöllä voimme voittaa viruksen: kukaan meistä ei ole turvassa, ennen kuin kaikki ovat turvassa.

Olemme joutuneet muuttamaan tapaa, jolla kohtaamme toisemme, teemme työtä ja opiskelemme. Maskit ovat estäneet meitä näkemästä toistemme ilmeitä ja turvavälit pitäneet meidät erossa toisistamme. Olemme oppineet kehittämään itsessämme monia uusia taitoja. Miten olla luova, ratkaisukeskeinen, kestävää tulevaisuutta kunnioittava ja aktiivisesti kommunikoiva ja vuorovaikuttava? Tiedän, että tämä vuosi on kehittänyt teissä juuri näitä taitoja.

Kouluvuoden aikana olemme oppineet paljon tärkeitä asioita monista oppiaineista. Ihmisyydessä on kuitenkin aina tärkeintä se, miten kohtelemme toinen toisiamme. Olkaa hyvät ja katsokaa ympärillenne, katsokaa luokkatovereitanne. Te näette merkityksellisiä ihmisiä. Auttakaa toinen toisianne saavuttamaan unelmianne ja ottakaa toisiltanne vastaan apua. Katsokaa lopuksi peiliin ja todetkaa, että sieltäkin katsoo hyvä tyyppi. Olkaa rohkeita ja ymmärtäkää, että rohkeus on myös sitä, että kestää epävarmuutta eikä ole varma lopputuloksesta.

Hyvät opettajat, ja koko Meikun henkilökunta, olemme kokeneet tänä lukuvuonna riittämättömyyttä, epätietoisuutta ja huolta, kun olemme eläneet koulua pandemian keskellä. Olemme työmme vuoksi joutuneet tilanteisiin, joissa pelko koronatartunnasta on ollut totta. Nyt voimme huokaista ja todeta, että hyvin vedetty. Olemme onnistuneet suojaamaan oppilaitamme ja itseämme joskus mahdottomissakin olosuhteissa. Olemme toteuttaneet opetussuunnitelmaa etäopetuksessa, lähiopetuksessa, hybridiopetuksessa ja rotaatio-opetuksessa. Olemme pyyhkineet pulpetteja, huolehtineet käsienpesusta ja maskeista, ja ennen kaikkea huolehtineet tärkeimmästä: oppilaistamme. Kiitän teitä kaikkia joustavuudestanne, ratkaisukeskeisyydestänne, huumoristanne ja asenteestanne. Yhdessä me selvisimme tästä. Näytitte myös oppilaillemme, miten tärkeitä ovat sopeutumistaito, kyky muuntautumiseen ja elinikäiseen oppimiseen. Kun yksi reitti umpeutuu, voi aina löytää uusia. Kiitän teitä kaikesta sydämestäni tämän lukuvuoden työstä.

Kevätjuhlaan kuuluu aina paljon iloa ja toivoa, mutta myös haikeutta ja luopumista. Leena, Jani, Kalle, Lauri, Maija, Netta ja Ruut, ensi syksynä jatkatte Meilahden yläasteelta kohti uusia haasteita. Kiitämme teitä hyvästä työstä ja työtoveruudesta, ja toivotamme kaikkea mahdollista hyvää tulevaan. Pitkäaikainen biologian ja maantiedon lehtorimme Anneli Nupponen siirtyy eläkkeelle elokuussa. Anneli, lähtösi jättää jälkeensä suuren aukon osaamisessa, tiedossa ja taidossa. Olet yli 30 vuoden aikana saatellut maailmalle suuren joukon meikkulaisia, varovaisen arvioni mukaan yhteensä noin kolme tuhatta oppilasta, jotka ovat opetuksessasi saaneet mukaansa paitsi paljon tärkeää tietoa biologiasta ja maantiedosta myös esimerkin ahkeruudesta, täsmällisyydestä ja ammattitaidosta. Toivotamme sinulle ihania vuosia uudessa vapaassa elämässä. Kiitos kaikesta, Anneli!

Hyvät seitsemäsluokkalaiset, toivon, että muistatte ensimmäisestä yläasteen vuodestanne muutakin kuin käsien pesun, kasvomaskit ja turvavälit. Toivon, että seuraavina vuosina pääsette osallisiksi kaikesta koulun yhteisöllisyydestä ja yhteisistä tapahtumista. Toivon, että muistatte luokkakaverit, opettajat ja Meikun hengen.

Hyvät kahdeksasluokkalaiset, teistä on viime viikkoina jo näkynyt valmistautuminen koulun vanhimman ja viisaimman asemaan. Asennostanne näkyy, että muutos on ovella. Teistä nuoremmat oppilaat ottavat mallia, ja olen varma, että olette siinä asiassa luottamuksen arvoisia.

Hyvät yhdeksäsluokkalaiset, te olette tämän kevään sankareita, jokainen teistä. Tuskin kukaan on joutunut työskentelemään yhtä epävarmoissa olosuhteissa päättötodistuksensa eteen kuin te jo yli vuoden ajan. Olette kaikki joutuneet venymään, moni teistä melkein kohtuuttomasti. Jokaisella koulumme yli 150 päättötodistuksella on oma historiansa, ja tänäkin vuonna se on kertomus sinnikkyydestä, sopeutumisesta, toivosta ja unelmista. Kevään paineet ovat ohi, ja on juhlan aika.

Me luovumme teistä haikeina, mutta täynnä ylpeyttä. Ette ehkä enää tuntisi sitä ihmistä, joka aloitti Meilahden yläasteella 9. elokuuta 2018. Olette kaikki viimeisen kolmen vuoden aikana kasvaneet ja kypsyneet itsenäisiksi nuoriksi, valmiiksi jatkamaan uuteen elämänvaiheeseen. Oppivelvollisuutenne jatkuu vielä, mutta peruskoulu on nyt ohi. Jatkakaa matkaanne pelotta, olkaa rohkeita ja uskaltakaa kokeilla, luottakaa siihen, että elämä kantaa. Auttakaa niitä, jotka tukea tarvitsevat, ja muistakaa pitää huolta itsestänne. Olkaa rehellisiä ja reiluja itseänne ja muita kohtaan. Olkaa lempeitä itsellenne ja muille. Huomatkaa maailma ja ihmiset ympärillänne. Tänäkin vuonna sanon teille, hyvät yhdeksäsluokkalaiset: ottakaa Meilahden yläasteelta mukaan ystävyys, yhteisöllisyys ja rakkaus. Olette ikuisia meikkulaisia!

Lopuksi haluan vielä kiittää teitä kaikkia. Kiitän opettajiamme ja koulun koko henkilökuntaa tämän lukuvuoden työstä. Lämmin kiitokseni kodeille ja huoltajille arvokkaasta tuestanne. Kiitän yhteistyökumppaneitamme tuesta ja yhteistyöstä. Kaikkein eniten kiitän teitä, hyvä oppilaat, – ilman teitä ei olisi meitä, te olette koko koulun sielu.

Hyvä meikkulaiset, huomasitteko tänä keväänä voikukat, jotka kukkivat kaikki yhtä aikaa? Oletteko kuunnelleet mustarastaan laulua? Kun aurinko tänä keväänä alkoi paistaa, se tuntui lämpimämmältä kuin koskaan. Kesäloma alkaa nyt. Tämän pitkän vuoden jälkeen, nauttikaa elämästä, valosta ja auringosta. Olette sen ansainneet!

Ulla Rönkä, rehtori